klar Zobacz większe

Środek klarujący Coobra clear 100l

SPI-R-232

Nowy

Producent: CBF Drinkit AB

Ean:

Środek klarujący Coobra na 100l

COOBRA Turbo Clear MegaPack 

Więcej szczegółów

8 Przedmioty

15,00 zł

Więcej informacji

KLAR środek klarujący

Klar COOBRA MeagPack

Clear na 100l

to bardzo szybki i skuteczny, dwuskładnikowy środek do klarowania zacierów i win. Klarowanie zacieru jest bardzo ważnym elementem w całym procesie. Nawet gdy zacier wydaje się być czystym, należy go dobrze sklarować. Błędne jest przeświadczenie, że drobiny zmętnień pływające w zacierze nie będą miały wpływu na produkt końcowy, gdyż pozostaną w zbiorniku po destylacji. Najbardziej niepożądane zanieczyszczenia w całym procesie, to niezauważalne "gołym okiem" drobiny obumarłych drożdży. Jeżeli nie zostaną usunięte z zacieru, to podczas destylacji będą porywane przez unoszącą się parę i dadzą nieprzyjemny posmak drożdżowy w otrzymanym produkcie.

Instrukcja: po zakończeniu fermentacji na dnie pojemnika fermentacyjnego pozostaje osad z obumarłych drożdży.

  • Delikatnie zlewamy nastaw do drugiego pojemnika, tak aby osad został w pierwszym pojemniku i solidnie wstrząsamy celem jego odgazowania (ok 3 min)
  • dodajemy zawartość saszetki A i delikatnie mieszamy przez kilka minut
  • po 1 godzinie dodajemy zawartość saszetki B i ponownie mieszamy
  • proces klarowania rozpocznie się po ok. 10 minutach, całkowite wyklarowanie nastąpi do 24h.

Składniki: woda, zol krzemowy, chitosan, środek konserwujący E220.