Pirosiarczyn potasu - 10g Zobacz większe

Pirosiarczyn potasu - 10g

SPI-R-043

Nowy

Producent: ARES R.E Wawrowscy Sp. Jawna

Ean:

Pirosiarczyn potasu

Masa: 100g

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

Ostatnie egzemplarze!

3,50 zł

Więcej informacji

PIROSIARCZYN POTASU (PP) to substancja chemiczna służąca dezynfekcji sprzętu winiarskiego czy piwowarskiego - jako doskonały preparat odkażający. Używany jest również w winiarstwie jako stabilizator moszczów i win.

Składniki: pirosiarczyn potasu - E224 [disiarczan (IV) potasu]

Zastosowanie i funkcje PP:

  • Płukanie sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: umożliwia odkażenie i sterylizację wszelkiego rodzaju urządzeń winiarskich (balony, pojemniki fermentacyjne, prasy, beczki, butelki).
  • Stabilizacja moszczów: uniemożliwia rozwój bakterii i dzikich drożdży w procesie fermentacji.
  • Stabilizacja wina: hamuje proces fermentacji, zapobiega utlenianiu wina, stabilizuje jego barwę i klarowność.

Dawkowanie i sposób użycia:

  • Płukanie sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: 10 g pirosiarczanu potasu na 0,5 l wody

Sposób przygotowania: Czyszczone naczynie (balon, pojemnik fermentacyjny, prasę, beczki, butelki) umyć wodą z użyciem detergentu, spłukać obficie wodą, a następnie przepłukać roztworem PP. Po użyciu nie stosować ponownie wody.

  • Stabilizacja moszczów i win: 1 g pirosiarczanu potasu na 10 l moszczu/wina.

Sposób przygotowania: Odmierzoną ilość PP rozpuścić w 50 - 100 ml wody i dodać do moszczu/wina, dokładnie wymieszać.

Produkty powiązane