PEKLOSÓL sól peklująca 1kg

Nowy

Masa netto: 1kg

UWAGA: PEKLOSÓL NIE NADAJE SIĘ DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA

Więcej szczegółów

5 Przedmioty

7,50 zł

Więcej informacji

Przeznaczenie: 
Peklosól służy do produkcji zalewy solankowej, do nastrzykiwania mięsa lub nacierania mięsa, wędlin na sucho.
Do peklowania nadaje się mięso wszystkich rodzajów zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, na które peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadając mu piękną różową barwę, smak i zapach.

Dozowanie:

-peklowanie na sucho: 2-2,3kg na 100kg mięsa

-peklowanie na mokro: 0,85-1,1 kg na 10L wody

Najczęściej stosujemy:

szynka - 0,6-1,1 kg / 10 litrów wody

do farszu przy wyrobie kiełbasy dodajemy najczęściej 15-18 g / 1 kg masy mięsa w zależności od upodobań.

Składniki: Składniki: Chlorek Sodu NaCL 99,0%, Azotyn Sodu ( zawartość azotynu sodu NaNO2 - 0,5-0,6 %),
Substancja przecowzbrylająca E536 < 10mg/kg Wilgotność <1,5%