Wyciskanie soku
Wyciskanie soku z jabłek w prasie
Prasa hydrauliczna 12l
Rozdrabnianie owoców
Świeżo wyciśnięte soki z owoców są źródłem witamin i substancji odżywczych potrzebnych każdemu z nas. Sok jabłkowy zawiera błonnik jabłkowy, który odgrywa istotną rolę w regulacji zaburzeń gospodarki lipidowej (obniża stężenie cholesterolu). Dodatkowo wiadomo, że mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Dlatego warto korzystać z naturalnych właściwości tych łatwo dostępnych owoców.
Specjaliści zalecają, aby dorosły człowiek wypijał jedną lub dwie szklanki soku jabłkowego dziennie. Sok można przygotować w warunkach domowych. Poniżej przedstawiamy łatwy sposób na pozyskanie tego cennego „nektaru zdrowia”.
Wszystko co potrzebne do wyciskanie zdrowego soku z jabłek.
1. Prasa ramowa firmy ART WIN
2. Maszynka do mielenia
3. Jabłka
Owoce (jabłka) należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Kolejnym etapem jest odpowiednie przygotowanie owoców. Jabłka kroimy na mniejsze części, a następnie rozdrabniamy.
Owoce można zmielić wraz ze skórką oraz gniazdami nasiennymi, ponieważ skórki jabłek zawierają ogromną ilość witaminy C, która wpływa na system odpornościowy organizmu człowieka.
Na kosz zakładamy worek do filtracji, do którego przelewamy przygotowaną pulpę.
W prawidłowo przygotowanej miazdze początkowo sok powinien spływać nawet bez wielkiego nacisku.
Wyciskanie należy prowadzić powoli, stopniowo dokręcając śrubę. Im miazga bardziej wyciśnięta, tym większe odstępy czasu pomiędzy dokręcaniem śruby.
W rezultacie otrzymujemy pyszny, zdrowy sok pozbawiony wszelakich konserwantów i barwników.
Przygotowany tym sposobem sok jabłkowy nadaje się również do produkcji cydru oraz win.